Ook al hebben we een mooie nazomer dit jaar, de herfst doet toch zijn intrede. Het wordt weer vroeger donker. Langzaam maar zeker keren we weer wat meer naar binnen. Een nieuw jaargetijde geeft andere energie. Zo heeft iedereen zijn eigen natuurlijke voorkeur. Ben jij een herfsttype? Dan heb je de komende tijd waarschijnlijk veel energie. Ben je dit niet, dan voel je misschien dat de energie wat wegebt. Dat kan knap lastig zijn, want er liggen heel wat taken op je te wachten.

De moderne mens is geneigd om, dat wat je van natura bent, te ontkennen. Kijk naar de dieren, ze doen zoals de natuur het bedoeld heeft. Ze kunnen er niet over nadenken, het gaat gewoon zo. Wij kunnen wél nadenken en we kunnen onszelf van alles wijsmaken. Dat heeft zo zijn voordelen, maar zeker ook nadelen. Een nadeel daarvan is, het kunnen ontkennen van dat wat er is.

 
Meegaan met je natuurlijke stroom geeft ons de beste energie. Denk aan eb en vloed, de jaargetijden. Ze hebben elk hun eigen tijd en hun eigen schoonheid. Zo werkt het ook in onszelf. Je kunt een ochtendmens of avondmens zijn, een herfsttype of juist een voorjaarstype. Je krijgt energie van stilte of juist van mensen om je heen. Die energie voelen, herkennen en gebruiken lijkt gemakkelijk, maar al te vaak gaan we juist tegen die stroom in.

Elke dag, elk jaar, elke fase is anders. Energie komt en het gaat en soms lijkt het alsof er niets verandert, maar als je goed kijkt zie je dat niets hetzelfde is gebleven.

Panta rhei betekent dat alles stroomt of alles in beweging is. Elke keer is het weer anders. Het is nooit hetzelfde. Elke stroom heeft zijn eigen zijn eigen tijd, taak, zijn eigen bedoeling. Hoe goed kennen wij onze eigen stroom, onze eigen beweging?