Als ik boos word, dan voel ik dat in mijn lijf. Zo maar, uit het niets borrelt er iets op wat ik nog niet kan duiden. Mijn hartslag gaat omhoog, mijn stem wordt hard en donker. Mijn normaal functioneren stagneert, ik kan niet verder met wat ik deed en ik zoek naarstig naar woorden als antwoord op mijn boze stemming.
Vaak sla ik dicht en weet me geen raad. Ik voel mij schuldig, want boos zijn is niet aardig en een teken van ongeduld. Laat maar zitten, het is niet zo belangrijk.
En daar loop ik dan, met mijn onderdrukte boosheid. Ik bedek hem met de stem die mij vertelt dat het allemaal maar stof doet opwaaien waar niemand wat aan heeft.
Ik heb geleerd mij te gedragen zoals het behoort en boosheid hoort niet.

Iedereen is wel eens boos. Maar met boosheid weten we meestal niet zo goed om te gaan. Het is een lastige emotie die veel impact heeft op jezelf en zeker ook op de ander.
Toch is het goed om die boosheid eens toe te laten, want die laat nu juíst goed zien waar je zoal tegenaan loopt.

 
Als je echt boos bent, komen onderliggende gevoelens naar boven en de controle, de bedekking daarvan, is dan even helemaal zoek.
En wat fijn dat dit gebeurt!
Gevoelens van frustratie, pijn, verdriet of onmacht komen vrij. Het eindeloze geduld waar je nu helemaal klaar mee bent, krijgt gehoor. Wat een krachtige, energieke ontlading is dat toch.
Het zet een ongekende actie in, die niets liever wil dan gezien zijn.

Maar wat kun je er nu mee?  Het enig zinnige dat ik kan bedenken is, om bij jezelf te gaan ontdekken wat er nu eigenlijk speelt.
Het heeft daarom geen zin de ander de schuld te geven of je boosheid in alle ongeremdheid naar de ander te uiten. Vraag je eerder af wat jou zo boos maakt. Wat roept die ander in jou op waardoor jij zo van je stuk raakt?

Mijn boosheid naar de ander heeft vaak te maken met jaloezie, niet door hebben wat ik nu eigenlijk wil, onaandachtig zijn, vaste overtuigingen, geen grens aangeven, iets niet durven zeggen…
Allemaal zaken die in mij spelen en niets te maken hebben met de ander. Als ik boosheid op deze ontdekkende manier toesta, dan kan ik het gaan gebruiken om mijzelf beter te leren kennen. Dan kan ik groeien in het contact met mijzelf, en daardoor ook in het contact met anderen.